Почетна
ИЗРАДА ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ ЗА ПЕРИОД ОД  2024 - 2030. ГОДИНЕ

У збору и договору чувамо наш језик, писмо и државу

По традицији, Химном Вуку, Стевана Стојановића Мокрањца и подизањем саборске заставе,  у недељу 18. септембра започела је завршна свечаност 89. Вуковог сабора. Свечаности су присуствовали -  саветник председника Србије за културу Дејан Савић,  академик проф. др Јован Делић, овогодишњи беседник на Сабору, представници Владе Републике Србије, суседних градова и општина, народни посланици, одборници, чланови Програмског савета Вукових сабора, Вукове задужбине, Матице Српске, представници Војске Србије и бројни грађани.
            Упућујући поздравну реч градоначелник Видоје Петровић истакао је  да је Вуково дело, чији смо настављачи, данас постало запис најбољих у најсрећнијим сатима, запис најбољих умова, какав је био и наш песник Васил Васко Попа, којем су, поводом стоте годишњице рођења посвећени овогодишњи програми, а који је, попут Вука, оставио немерљив залог добу које је одвећ стигло - „Храбрима да нас поведу у далеки свет и да нас овде учене опет врате и задрже".
            - Ово је време када се не догађа ништа само од себе. И заиста, радимо и живимо овде у Вуковом крају за хиљаду ђака који сваке јесени улазе у вуковске и доситејевске школске клупе - „скамије", пружамо финансијску подршку за више стотина академаца на различитим универзитетима.  Вера у будућност која се може сањати једино је могућа када постоје услови за напредак на свеопштем плану. И поред огромних улагања наше државе и Владе у образовање из буџета града, годишње се издваја више од 500 милиона динара - истакао  је градоначелник.
            - Давно је речено да победници никада не одустају. И не само зато што себични никада ништа не почињу, већ и због тога што слаби никада ништа не завршавају. У томе нас Вуков наум прихвата. На путу успеха једина граница биће наши снови. Том поруком нашег председника државе, Александра Вучића, јединог саборског беседника, и са овог саборовања Вуку у част позивам вас да у "збору и договору" градимо и чувамо наш језик, писмо и државу - поручио је градоначелник Видоје Петровић.
            Академик проф. Јован Делић, је у својој беседи у част Вуку Караџићу истакао да је Вук био човек прегнућа, спреман да предузети посао доведе до краја, без обзира на „отпор материјала", околности и противнике док његова чудесна, лаконска девиза већ два столећа охрабрује најбоље Србе: „Не да се, али ће се дати!".
          Делић је казао да су на изради критичког издања Вукових сабраних дела, иза којег је стала држава, ангажоване највеће научне институције и најкрупније личности српског народа и његове науке, али да ни ти одабрани и најеминентнији људи нису успели да за педесет година обухвате и критички на свет издају оно што је урадио један Вук Стефановић Караџић.
            - Има ли савршеније азбуке, односно савршенијега писма, од Вукове ћирилице у којој сваки глас има своје писмено, своје слово? Шта би било од наше усмене традиције да није Вуковога дјела? Те традиције не би било. Која је књига темељ новије српске културе; њена основна књига? Вуков Српски рјечник; велика ризница српског памћења - поручио је Делић у саборској беседи.
            У културно-уметничком делу програма изведена је представа „Игре Васка Попе" у част стогодишњице рођења Васка Попе.
            Покровитељи најстарије и најзначајније културне манифестације у Србији су и ове године били Министарство културе и информисања и Град Лозница.

Вести
03.Фебруар 2023.
Креће регулација реке Корените
На заједничком састанку који је у Градској ...
02.Фебруар 2023.
За безбедне пружне прелазе
Градоначелник Лознице Видоје Петровић са ...
31.Јануар 2023.
Петнаест година боравишта ...
Пре тачно 15 година на иницијативу ...
30.Јануар 2023.
Наставља се награђивање ...
Градско веће је усвојило решење о ...
30.Јануар 2023.
Са заседања Градског већа
На првом овогодишњем заседању Градског већа ...
12.Јануар 2023.
Семафори на Владића брду
Семафорску сигнализацију на градском ...